Sıkca Sorulan Sorular

Temizlik hanımlar için olmazsa olmaz bir hobi, görev, kaçınılmazlık, abartı ve daha birçok şey anlamına gelir. Bu nedenle eve bir mobilya, eşya vs… alınacaksa ilk olarak temizliğinin nasıl yapılacağı ve en kolay temizlik yapılacak ürün düşünülür ve satın alınır. Teraryum için fanus temizliği çok kolay! Hanımlar bu nedenle dekor olarak teraryumları çok seviyor ve her hediye ihtiyaçlarında tercih edebiliyorlar. Peki, teraryum fanus temizliği nasıl olmalı? İşte size birkaç ipucu;

  • İlk olarak teraryumu siz yapıyorsanız güzel bir şekilde yıkayıp kurumalısınız. Bunun içinde sirkeli su idealdir.
  • Eğer hazır satın aldıysanız ya da yapım aşamaları sona erdiyse dış kısmını sirkeli su ile sildikten sonra iyice kurulamalısınız. Böylelikle üzerindeki tozlar yok olacaktır.
  • Teraryum yapay ise içerisinde canlı bitki yer almadığı için bitki bakımı yapmak zorunda değilsiniz.
  • Canlı teraryumların bitki yaprakları birkaç ayda bir kez bir pamuğa zeytinyağ damlatarak silinebilir ya da nemli bir pamuklu bez ile de silebilirsiniz. (eğer içerisinde sukulent ya da aloe vera varsa bu gibi bitkiler dokunulmayı sevmez ve dokunduğunuz yerler sararabilir bu nedenle orkide gibi çiçekleri temizleyip diğerlerine sulama bakımı yaparken üzerlerine fıs fıs ile su sıkarak da temizleyebilirsiniz.
  • Teraryumları asla nemli ya da çok güneş alan bir yerde konumlandırmamalı ve deterjan ile temizlememelisiniz. İçerisindeki canlılar zarar görebilir.
  • Özellikle içerisinde solmayan gül bulunan teraryumlara asla su sıkmamalı ve gülleri ellememelisiniz. Temizlik yaparken de fıs fıs ile değil beze su dökerek silmeli ve kurutmalısınız.

Eğer teraryum yapmak ya da satın almak istiyorsanız fanusu nasıl olmalı konusunda sizlere bilgi vermek isteriz. Teraryum fanusu plastik de olabiliyor fakat sağlık açısından cam olmasını tavsiye ederiz ve kataloğumuzda yer alan tüm teraryum ürünlerimiz camdır. İçerisinde canlı varsa kesinlikle hava almalı bu nedenle canlı teraryum yapacaksanız üstü açık bir fanus satın almalısınız ya da canlı teraryum satın alacaksanız açık kalan kısmının büyük olmasına dikkat edin ki içerisinde bulunan bitki ya da çiçek daha uzun süre yaşayabilsin.


Teraryum Fanusu Nedir?

Cam fanuslar içerisinde bulunduğu ortamda şık, sevimli, doğal, zarif ve daha birçok şekilde görebileceğiniz teraryumlar herkes tarafından çok seviliyor. Peki, teraryum fanusu nedir? Teraryum fanusu, balık akvaryumuna benzeyen üstü, bir kısmı açık ya da tamamen kapalı cam kaplardır. İçerisine toprak, çakıl, bitki ve figürler eklendiğinde dekor ürünü ve hediyelik eşya olarak tercih edilebilirler. Canlı bitki ya da çiçekli olanlar genellikle üstü açık olanlardır. Gün ışığından faydalanmaları ve sulanmalarının rahat bir şekilde gerçekleşmesi için üstleri yarı ya da tam açıktır.

POLYESTER DÖKÜM AŞAMALARI:


Daha önce açıkladığımız gibi polyester reçinenin sertleşmesi için 2 adet kompenant konur. Bunlardan biri KOBALT (hızlandırıcı), diğeri de MEKPEROKSİT (sertleştirici) ‘dir. Size gönderilecek polyester reçineye KOBALT (hızlandırıcı) katılmış olarak geleceği için, siz sadece kalıba dökeceğiniz polyester reçineye MEKPEROKSİT (sertleştirici) koyacaksınız.


1.Polyester Reçineyi (silikon kalıba dökeceğiniz miktarı belirlemek için) ÖLÇÜ KABI’na koyuyorsunuz. Örneğin silikon kalıbınız 40 ml alacaksa , siz ölçü kabına 40 ml polyester reçine koyuyorsunuz. 

2.ÖLÇÜ KABI’ndaki polyester reçineyi, DÖKÜM KABI’na koyuyoruz.

3.Polyester Reçine’ye koyacağımız MEKPEROKSİT (sertleştirici)’yi , MİNYATÜR ÖLÇÜ KABI’na daha rahat koyabilmek için, MEKPEROKSİT’i şişesinden ÖLÇÜ KABI’na koyuyoruz.

4.MEKPEROKSİT (sertleştirici)‘yi ölçü kabından, MİNYATÜR ÖLÇÜ KABI’na koyuyoruz. (Minyatür Ölçü Kabı 2 gr’lıktır)

5. MİNYATÜR ÖLÇÜ KABI’ndaki, 2 gr MEKPEROKSİT (sertleştirici)’i , DÖKÜM KABI’ndaki Polyester Reçine’ye koyuyoruz ve iyice (30 sn kadar) karıştırıyoruz. 

6.Polyester Reçine’yi SİLİKON KALIBA boşaltıyoruz.

7. SİLİKON KALIP üzerinde fazla olan polyester reçineyi ÇELİK ile alıyoruz.

8. SİLİKON KALIBIN içindeki polyester reçinenin sertleşmesi için  15-20 dk bekliyoruz.

9. Ürün ,SİLİKON KALIP’tan çıkarılır.

10. Ürünün etrafındaki çapaklar zımparalanır.

Polyester Reçine’nin sertleşmesi için, ilk önce 1 kg polyester reçineye, 60 gr KOBALT konur ve iyice karıştırılır. Böylece karışım sertleşmeye hazırdır.

Bu şekilde , yani sadece KOBALT karıştırılmış halde günlerce sertleşmeden kalabilir.

Bu karışımdan SİLİKON KALIB‘a dökeceğimiz ve  sertleştirmek istediğimiz kadar aldığımız polyester reçineye ( farzedelim bu miktar 100 gr olsun), %1 ie %2 arası , yani 1gr ile 2 gr arası MEKPEROKSİT (sertleştirici) katılır ve karıştırılır.

Bu karışım silikon kalıbın içine dökülür.20 dk içerisinde karışım sertleşir.

Malzemeler:

**1 adet Silikon Kalıp

**500 gr Polyester Reçine

**10 gr Mekperoksit (sertleştirici)

**100 gr Polyester Temizleyici

**1 adet Ölçü Kabı 

*1 adet Döküm Kabı  

*1 adet Zımpara

*1 adet Karıştırma çubuğu

*1 adet Çelik Düzeltici

TERARYUMLARİN TARİHİ


Her şeyin bir tarihi vardır, her şey zaman içinde gelişir ve gelişimine devam eder.  Teraryumlarda zaman içinde değişik amaçlarla üretilmeye başlanmış olup, günümüzdeki haline gelmiştir.

Bu gün bildiğimiz anlamda teraryumların tarihi 19 yüzyıla dayanır ve başlangıç noktası olarak Wardian deneyleri kabul edilir.  . Ama bundan yıllar önce, MÖ 500 yıllarında Eski Yunanistan da Adonis ( Antik Yunan da çiçek ve baharın temsilcisi olarak kabul edilir)  festivallerinde benzer teraryumlara rastlanmaktadır. Antik Yunan da mitolojik tanrıları mutlu etmek için değişik zamanlarda değişik tanrılara adanan festivaller vardı. Bu festivallerde çeşitli kutlamalar yapılır ve inandıkları tanrılarına adaklar verilirdi. Afrodit  büstü, bir cam kubbenin altında etrafında bitkilerle Adonise ithaf edilir ve festival boyunca kentlerde sergilenirdi. Bu ilk teraryumlar  8 gün boyunca sergilenmekte daha sonra da kaldırılmaktaydı. Bu teraryumlar daha sonra Ege Denizi ne atılarak, ölüm ve yeniden doğuş sembolize edilirdi.

TERARYUM NEDİR?


Teraryum bir cam kap içinde yaşayan bitkilerin yer aldığı minyatür bir bahçedir. Bir teraryum aynı zamanda, bir ormanın, bir çölün, bir tropik ormanın minik kopyasıdır. Kısacası teraryumlar bir cam kap içinde yapılan, içinde değişik bitkilerin ve dekoratif objelerin konabileceği, ufak ekosistemlerdir.

Gelin buketi süslemek için çeşitli renkli kurdele ve tüllere ihtiyaç vardır. Gelin buketi süsleme için renkli boncuklardan da faydalanılabilir. İncilerle süslenmiş bir gelin buketi hazırlıyoruz. Bunun yanı sıra parlak taşlar ve yapraklar da kullanabiliriz. 

Gelin buketi süslemeye bukete renk vermesi için yapraklar yapıştırarak başlıyoruz. Bunu silikon tabancası yardımıyla yapabiliriz. Yaprakların ucuna silikon sürmek bunun için yeterlidir. 

Bundan sonra inci ve parlak taşları da istediğimiz noktalara silikon tabancası yardımıyla yapıştırabiliriz. Burada pek çok farklı renkte süsleme malzemeleri kullanılabilir. Gelin buketi süslemesi artık hazır.

Evde sade gelinliğe uygun gelin çiçeği nasıl yapılır?

Evde sade gelin buketi yapmak için lateks güllerden faydalanabiliriz. Bunun yanı sıra tül, kurdele, yan keski, makas ve silikon tabancası gerekir. Önce ekru renkte lateks gülleri demet haline getirelim. 

Krem tondaki gülleri de aralara yerleştirelim. Saplardan biri ile buketi sabitleyelim. Kalan güllerin saplarını keselim ve silikonla demete yapıştıralım. Çiçeğin sapını eşit hale getirelim ve ince bir kurdele ile dolayalım. 

Yarım metre tülü yelpaze şeklinde katlayarak hazırlayalım ve bukete saralım. İnce kurdele ise sapları saralım. Buketin rengine uygun bir kurdele ile saralım. Sade gelin buketi hazır.

Muhtemelen fazla su vermişsinizdir, Teraryum kapağını birkaç saat açık bırakarak tekrardan nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Doğrudan güneş ışığı teraryum için iyi değildir. Bitkinize çok zarar vermeyecek bir şekilde camı temizledikten sonra daha gölge bir bölmeye taşımalısınız.